CARTA VELHA

This project is located in the street of Carta Velha, right in the heart of the historical centre of Évora, characterized by its medieval urban morphology.

 

The house for which a refurbishment was planned had a very small backyard. Apart from the main facade this backyard was the only source of illumination and ventilation of all interior space showing evident conditions of constructive degradation.

 

Since the beginning the intention was to preserve the facade due to its historical interest and to rebuild the whole house again from within, in order to guarantee good housing conditions for future residents.

 

The design of a courtyard in the centre of the plant proved to be absolutely necessary for the surrounding lighting and ventilation of the house as it served as a starting point for the programmatic organization.

 

The social area was placed at the entrance, in a volume north of the courtyard that gives back to the street its original volume-try. There is a new volume of two floors south of the patio which combines the kitchen space, two bedrooms and an office, arranging the private area of the house.

 

Between these two volumes is located a third smaller one, where there is a social bathroom that works as a transition zone between one environment and the other. This bathroom has a direct connection between the shower area and an outdoor small pool that receives sunset light from the patio. In the summer the outside baths can be followed by a hot water shower, without the need of crossing the interior of the house to do so.

 

Although it is almost entirely a new construction the project expresses the concern to act constructively and aesthetically in continuity with the scale and language of the adjacent buildings and the historical heritage. That way it doesn’t contrast from its existing surroundings, being perceived as one.

 

 

 

 

 

LOCATION RUA DA CARTA VELHA, 27 - ÉVORA

PROJECT 2018

AUTHOR PEDRO PATRÍCIO, DIOGO PICCIOCHI

USE HOUSING

PHASE CONSTRUCTION

CLIENT PRIVATE

AREA 157 m2

 

 

 

 

 

caption
caption
Display a map

PT

EN